Главная » 2014 » Июнь » 26 » Національна конференція «Енергоефективна модернізація багатоповерхових будинків»
16:50
Національна конференція «Енергоефективна модернізація багатоповерхових будинків»

Асоціація «Одеська житлова спілка»

65026, м. Одеса, вул. Пушкінська, 12 

тел. (048) 725−09−15

odhu@ukr.net

ПРЕС-РЕЛІЗ

м. Одеса                                                                                                                       27 червня 2014 року

 

 

Асоціація «Одеська житлова спілка»

пропонує впровадження енергоефективної модернізації багатоповерхових будинків в Україні

 

Національна конференція «Енергоефективна модернізація багатоповерхових будинків», що відбудеться 27 червня цього року у місті Одеса за адресою:  вул. Генуезька, 24/а, готель «Атлантік» в рамках Європейського тижня сталої енергетики за підтримки проекту Європейського Союзу «Підвищення обізнаності з енергоефективності в будівельній галузі», орієнтована на створення майданчику для діалогу між представниками ОСББ, членами Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ, органами влади та іншими зацікавленими особами для обміну позитивним досвідом та напрацювання ідей щодо вдосконалення законодавства з питань реалізації заходів з термомодернізації житлових будинків.

Учасниками конференції є: представники державних органів і органів місцевого самоврядування м. Одеси, керівники громадських організацій м. Одеси, керівники ОСМД і ЖСК м. Одеси, представники виробників і постачальників комунальних послуг м. Одеси, представники Німеччини, міст Вінниця, Вознесенськ, Дніпропетровськ, Донецьк, Житомир, Івано-Франківськ, Іллічівськ, Київ, Луганськ, Луцьк, Львів, Макіївка, Мелітополь, Новоград-Волинський, Одеса, Полтава, Ровно, Ужгород, Харків, Ялта та інших, всього більше ніж 150 учасників.

Втрати в щомісячних та щорічних платежах за енергоносії споживчої одиниці ще не стали затребуваним капіталом в Україні. Звичайний керівник юридичної особи майже точно знає, що він міг би платити енергопостачальним організаціям менше на 10-20%. Ті керівники, які цікавляться новою технікою і технологіями, впевнені, що платежі за енергоресурси можна знизити на 30-40% від існуючого рівня. Марнотратство у витраті палива і енергії обумовлено ​​поганим інженерним благоустроєм та обладнанням помешкань, а також конструктивними і технічними рішеннями будинків і споруд.

Це також стосується і громадян, які на сьогодні не зацікавлені в раціональному використанні тепла, тому що, по-перше, при централізованому отриманні такого товару споживач не в змозі регулювати його кількість, тобто, не передбачена можливість ведення розрахунку на підставі обліку і, як наслідок, не виникає бажання економити і, по-друге, тариф на дані послуги не змінюється в залежності від об’єму їх споживання, а значить не впливає на стан гаманця кінцевого споживача. У людини має бути можливість регулювати процес споживання самостійно. Він повинен бачити результат своїх зусиль в економії. Якщо цього не буде, економія виявиться безглуздою. Намагайся витрачати менше - не старайся, все одно надішлють рахунок, в якому закладені квадратні метри, і людина змушена буде платити. На жаль, поки на прийняття рішень про впровадження енергозбереження у житлово-комунальному господарстві можуть впливати люди, зацікавлені в продажу нафти і газу, прогресу тут не буде. Теплопостачальні організації зацікавлені продати якомога більше тепла і заробити якомога більше грошей? Їх не хвилюють державні інтереси. Якщо споживач не буде зацікавлений в економії тепла, а постачальник в тому, щоб це тепло не йшло на вітер, то ніякі технічні заходи нічого не дадуть.

Тепло, яке ми отримуємо в дома, має три фази втрат по показниках ТГО:

  1. Перша, це скільки ми отримали з палива, яке згорає в котлі - з вугілля, дерева, газу. Із зони горіння палива можна видалити певну кількість тепла і використовувати її корисно. Третина котлів в Україні має коефіцієнт корисної дії 80-93%. Одеська влада стверджує що котли, які стоять в місті - не найгірші, бо на цьому етапі Держава неодноразово впроваджувала витрати на модернізацію котельних агрегатів. Так на ділі виходить, що зі ста кубів, які спалюються, 80-93% - використовується для нагріву води, а 7-20 - викинуті в атмосферу. Тобто на етапі котельні ці 7-20  кубів губляться, тобто 7-20 %.
  2. Наступним етапом є передача тепла від котельні до будинків. Рівень втрат у теплотрасах повинен бути 15%, як це зафіксовано нормативними документами. Але за статистикою втрати в Україні коливаються на рівні між 25 і 50 % тепла на протязі теплотрас. На етапі передачі тепла ми втрачаємо в середньому в шість разів більше, ніж у містах Польщі, там втрати становлять 3-4%. Виходить, що з 100%, які спалили на початковому етапі, до споживача доходить половина!
  3. Далі в будинках непродуктивно втрачається від 40 до 70% тепла, яке увійшло в будинок. Якщо ті будинки утеплити за мінімальним європейським стандартом, необхідність споживання падає на 75-77%. З тих 100 кубів, які ми спалили, реально "використовується 22%, а 78 - викинуті в атмосферу.

На сьогодні гігакалорія, яка виробляється в Україні, на третину дорожче ніж, наприклад, в Польщі. Вартість газу і сама по собі висока, але втрати незмірно більше. Ми платимо більше ніж країни в ЄС!

Нині триває пошук швидкого способу зниження споживання газу в цьому секторі. І це є найбільш складним завданням, адже з одного боку, - населення бажає зберегти преференції у вигляді низьких тарифів на комунальні послуги, з іншого - держава вже не в змозі тягти таку ношу. Безумовно, необхідний компроміс між державою і населенням.

Існує помилкова думка, що значного зменшення споживання газу можна досягти в результаті першочергової модернізація теплогенеруючого обладнання. Модернізація котлів, звичайно, необхідна і цьому держане фінансування приділяє пріоритет. Однак вона не є глобальним і першочерговим заходом у містах із розвинутим централізованим теплопостачанням. Закордонний досвід засвідчує, що вкладати гроші у кілька відсоткове підвищення ККД котлів є малоуспішним заходом, який на перший погляд має певні економічні перспективи. Для зниження газоспоживання необхідний енергозберігаючий захід, що суттєво вплине на витрати споживача за такі послуги. Відповідає цим вимогам термомодернізація будинків, після якої відпаде потреба у численному парку задіяних котлів великої потужності. Зростання вартості комунальних послуг при цьому є невідчутним для населення, тобто приведе до скороченню оплати від населення.

Термомодернізація будинків це комплекс заходів, спрямований на підвищення комфортності проживання при значному скороченні витрат енергоносіїв на обігрів будівель. Але на думку фахівців починати треба з контролю споживання теплової енергії та можливості її регулювання, що спонукатиме мешканців-власників, обслуговуючі організації впроваджувати заходи з модернізації житла у бік теплозбереження, а саме: утеплення огороджувальних конструкцій (стін), заміна вікон, тощо.

Втілення державної політики енергозбереження в Україні здійснюється на підставі Закону України «Про енергозбереження» від 1 липня 1994 року № 74/94-ВР та інших законодавчих актів, які є комплексною державною програмою з енергозбереження, затвердженою Кабміном 5 лютого 1997 року. Програма є цільовою і призначена для практичного використання на підприємствах, в господарствах, на місцевому, галузевому та державному рівнях. У ній містяться конкретні, найважливіші енергозберігаючі заходи, які повинні дати вагомий народногосподарський ефект. Але, ця державна програма спрямована на фінансування заходів на етапі теплогенеруючих установок та стадії транзиту тепла і, при цьому, не зачіпає інтересів кінцевого споживача. Наша національна конференція спрямована на переорієнтування зусиль, коштів та централізованих заходів на питання актуальності, крайньої необхідності економії саме в житловому фонді. 

Визначення обсягів і джерел фінансування повинне базуватись на даних інвестиційного проекту, в якому повинні бути визначені структура проекту, цільові показники з енергозбереження, проектні пропозиції, а також оцінені масштаби витрат і заощадження ресурсів. Доцільно визначити можливість залучення співфінансування з декількох джерел, обґрунтування в межах проекту швидкого повернення коштів або інших економічних вигод за наслідками його реалізації (в т.ч. за рахунок скорочення енерговитрат, експлуатаційних витрат, втрат ресурсів у мережі тощо). Наприклад, кошти власного бюджету можна використовувати для фінансування розробки проекту, проведення енергетичних аудитів і керування проектом, а позикові кошти або гранти можна використовувати на реалізацію проекту.

Тому сьогодні ми презентуємо два проекти: «Компанія з підвищення освіченості з енергоефективності в будівельному секторі Білорусії, Росії та Україні» (ARCEE) та проект IWO «Стале житлове господарство в Україні: підтримка місцевого розвитку та підвищення потенціалу недержавних організацій». В рамках цих проектів розроблений та чекає на реалізацію пілотний проект по трьох типах будинків 5-ти, 9-ти та 16-типоверхових, як базових для всієї України та вже запущений і саме сьогодні буде презентуватися пілотний проект ідей та варіантів комплексної енергетичної санації будівлі за адресою: м. Одеса, вул. Сахарова, 42, заходів збереження енергії та її ефективного використання, підвищення енергетичної безпеки та добробуту місцевих громадян з питань підвищення енергетичної ефективності будинку.

Є впевнення у одному, що сьогодні вже наступив момент істини і готовності до сприйняття нових ідей від зацікавлених осіб та самих споживачів, бо це реалії сьогоднішнього життя і умови сучасного буття. А як казав Вільям Клемент Стоун, - «Успіх приходить лише до тих, хто не залишає спроб домогтися свого і незмінно має позитивне світосприйняття»!

 

 

 

За додатковою інформацією звертайтесь до:

 

Контактна особа________________________________

Тел. __________________________________________

E-mail: _______________________________________­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_

Категория: Новости ассоциации | Просмотров: 1206 | Добавил: blvck | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: